Een cirkelzaagblad kiezen voor het snijden van metaal

Een cirkelzaagblad kiezen voor het snijden van metaal

Als het gaat om het snijden van metaal, hebt u speciale messen nodig die speciaal voor dit doel zijn ontworpen. Deze bladen zijn tandloos en hebben expansiesleuven die het mogelijk maken om verschillende sneden te maken. Er zijn verschillende soorten cirkelzaagbladen die geschikt zijn voor verschillende soorten zaagsneden en materialen, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw klus.

Factoren om te overwegen

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een cirkelzaagblad voor het zagen van metaal. Een van de belangrijkste factoren is het type materiaal dat u gaat snijden, sommige materialen hebben zeer specifieke eisen als het gaat om de snede. Een blad dat bijvoorbeeld is ontworpen voor hout, zal plastic of composietmaterialen niet goed snijden. Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de hoeveelheid kracht die nodig is voor de snede.

Maat van het mes:

Cirkelzaagbladen zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten, dus het is belangrijk om de maat van het zaagblad af te stemmen op de maat van uw zaag. Een 7-inch mes werkt bijvoorbeeld niet met een 12-inch zaag en omgekeerd. Evenzo zal een mes met een kleinere diameter ondieper snijden dan een mes met een grotere diameter. U zult ook rekening willen houden met de grootte van het prieel en de maximale diameter van de zaag.

Het kiezen van het juiste mes is essentieel als u gladde sneden wilt bereiken. Het kiezen van het juiste mes verbetert niet alleen de kwaliteit van het eindproduct, maar verbetert ook de kwaliteit van het snijproces en bespaart u op de lange termijn geld. Een mes van hoge kwaliteit gaat langer mee, is beter bestand tegen hitte en geeft superieure resultaten. Een cirkelzaag van hoge kwaliteit is waarschijnlijk ook goedkoper.

Bladdikte:

De dikte van het blad is ook een belangrijke factor om te overwegen. Messen met een dikke snede zijn beter bestand tegen hardere materialen dan die met een dunne snede. Aan de andere kant hebben dunnere bladen de neiging om ongelijke randen te creëren en zijn ze minder effectief bij het zagen van hardhout.

Denk aan het materiaal

Ten slotte moet u rekening houden met het materiaal dat u gaat snijden, aangezien sommige materialen een ruw oppervlak hebben, terwijl andere een zuivere snede vereisen. Natuurlijk hout heeft vezels die in één richting lopen, terwijl composietmaterialen geen richting hebben. Uw keuze moet overeenkomen met het vermogen van uw zaag en het type materiaal dat u gaat zagen. Het ontwerp van het mes moet ook geschikt zijn voor het werk dat je gaat doen.

Als het materiaal een non-ferro metaal is, zoals plastic, kan het moeilijk zijn om te zagen met een standaard zaagblad. In dit geval is een mes van gehard staal met meerdere tanden van wolfraamcarbide de beste keuze. Het blad moet ook een negatieve aanvalshoek hebben om terugslag te minimaliseren.

Overweeg een speciaal mes te gebruiken

Een gespecialiseerd mes is een betere keuze dan een mes voor algemeen gebruik. Meestal hebben gespecialiseerde bladen hogere tanden dan die voor algemeen gebruik. Ze vereisen ook minder meswisselingen, hoewel ze een snede van mindere kwaliteit kunnen opleveren. Bovendien hebben duurdere mesjes meestal meer functies om hun levensduur en prestaties te verlengen. Een goedkoper mes kan een ruwere snede produceren en zal snel bot worden.

Leave a Comment